keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Kysymyspostaus!

Wautsi Wau! Paljon tulikin sitten kysymyksiä loppujen lopuksi (vaikka sain hiukan patistaakkin), kiitos niistä. Mitä pikaisella vilkaisulla niitä katsoin, ne ovat osa varsin kinkkisiä.
Suuri kiitos teille!

Ja sinällään jännä asia, että olemme saaneet kysymyspostauksen jälkeen jo 61 lukijaa. Kiitos vain kaikille jotka jaksaa meidän elämän lörpöttelystä olla kiinnostuneita! :)

Brandy
Mikä on parasta?
- Se on aina niin iloinen, sen kanssa tulee itsekin niin iloiseksi aina. Se on aina valmiina tekemään kaikkea ja se tekee kaiken aina yhtä iloisesti. Parasta on myös se kun Brandy tuntuu niin sopivalta koiralta!

Millainen Brandy on luonteeltaan ja onko se sellainen mitä aussielta odotit?
- Brandy on luonteeltaan.. apua.. hirmu hankalaa määritellä. Se on iloinen, toisinaan jopa rasittavan iloinen. Se on äärettömän kiltti, omaa vain muutaman huonon tavan (hyppiminen, muu epäasiallinen tervehtiminen). Se on minulle sopivan aktiivinen, siitä kyllä huomaa jos sitä ei aktivoi tarpeeksi ja siitä ei saa syyttää kuin itseään. Se kestää jotenkuten pari päivää aktivoimatta/kunnon lenkeittä, mutta sen jälkeen alkaa ns. "ongelmakäyttäytymistä" ilmetä. Mm. vahtiminen (=haukkuminen/pöhinä) ja Jussin härkkiminen. Ilman sen suurempaa aktivointia pitkillä vapailla lenkeillä se pärjää pitempään, mutta on hiukan levoton sisällä. Odotin ehkä aktiviteettitasolta aussielta juuri jotain tämän tapaista. Vahtimista odotin enemmän, mutta Brandy ei juurikaan vahdi. Myöskin ns. "ongelmapaimentamista" olin valmis kohtaamaan, mutta ei sitäkään ole sen kummemmin ollut havaittavissa, mitä nyt yhdessä välissä pyöriä kyttäsi ja rannalla variksia jahtaa, mutta ei muuten. Mitähän muuta osaisin sanoa. Brandy on aina valmis hommiin, mutta tarpeellisella aktivoinnilla osaa myös rauhoittua. Ei stressaa uusia juttuja, menee pienellä rohkaisulla katselemaan jänniä asioita. Ei pelkää tai arista ihmisiä. Toisinaan vetelee liikaa kierroksia juttuja tehdessä. Mutta oikeastaan sellainen koira kun odotin saavani.Onko elämä aussien kanssa osoittautunut sellaiseksi kuin sen kuvittelitkin vai onko ollut jotain, mikä on tullut yllätyksenä?
- Kuten jo yllä vähän mainitsinkin, niin aikalailla olen saanut sitä mitä olen tilannutkin. Sopivasti haastavan harrastuskoiran jonka kanssa on ilo harrastaa puolin ja toisin, mutta myös hyvän ns. perhekoiran, perheenjäsenen.

Teidän lempilaji?
- hmm. Minä tykkään tahkota Brandyn kanssa tokoa (ohhoh!) se vaan jotenkin... Siinä näkee niin hyvin sen tuloksen mitä yhteistyö on saanut aikaan. Brandy sitten varmaan tykkää eniten agilitystä, koska siinä vaan _mennään_ ja pompitaan ympäriinsä (ja välillä yritetään muistaa kuunnella minne mennään ja pompitaan).

Millaisia tavoitteita teillä on harrastusrintamalla?
- Tavoitteena olisi... no tokossa jos päästäisiin ainakin VOIvottelemaan asti, siinä vaiheessa olisin jo todella ylpeä itsestäni. Ja agilityssä jos joskus kakkosiin noustaisiin, niin jippii! :D Muuten aika avointa. Näyttelystä tietysti jos jostain joskus serti saataisiin, niin olisi ilo! Ja vepeä jos joskus päästäisiin koettamaan ja ehkä kisaamaankin. Ja pk-lajeja, hakua, rauniota, jälkeä. Niissä tosin ei ole kisatavoitteita. Lisäksi BH ois kiva. Myös luonnetesti ja MH jos tähän lasketaan :)Onko Brandyä helppo motivoida kouluttaessa? Oppiiko helposti?
- Brandyä on todella helppo motivoida. Tai en tiedä tarviiko sitä mitenkään erityisesti motivoida, kun se motivoi itse itsensä. Siitä kaikki tekeminen on vaan niin kivaa. Mutta muuten siis yleisesti se on tosi helppo motivoida. Jos esim. haluan ottaa seuruupätkän keskellä lenkkiä, nyhdän vaan mustikanvarvun tai risun maasta, niin johan motivaatiokäyrä nousee. Brandy oppii kohtuullisen helposti, sille vaan pitää joissain asioissa miettiä miten se sen helpoiten oppisi ja jotkut minun valitsemat tavat voi olla sille hankalia tapoja oppia ja jollain muulla opetustavalla se olisi varmasti oppinut nopeammin/helpommin. Mutta pääasiassa oppii asioita melko helposti.

Miten aktivoit Brandyä?
- Brandyä aktivoin päasiassa treenein. Eli "normikaudella" 2x agi, 1x ohjattu toko viikossa. + sitten kotitokoa. Lisäksi jos se on levoton kotona/minulla ei ole muuta tekemistä, niin aktivoin sitä sisällä tempuin esim. iltaruuan merkeissä. Aamuruuan se saa sokkelokupista, mutta en tiedä lasketaanko tätä niinkään aktivoinniksi, vaikka se joutuukin tekemään työtä saadakseen ruuan sokkelosta.Mistä pidän, mistä en pidä?
- Iloisuudesta, avoimuudesta, tekemisenhalusta pidän. Yli-innokkuudesta ja rämäpäisyydestä en pidä. Tai siis nuo negatiiviset asiatkin on vähän niin ja näin, koska aina ne ei mene ns. yli. Lisäksi en pidä siitä kun se hyppii vieraita vasten. Minua vasten se harvemmin enää hyppii, mutta vieraita aina. Tämä toki koulutuskysymys, mutta siitäkin on koulutettu jo niin pitkään "pois" että keinot alkaa loppua. Varsinkaan kun kohdehenkilöt ei aina ole ihan osaavaisia. Myös Brandyn ulkomuoto on kovasti ihannettani, ainoastaan karvan ei tarvitsisi olla niin tiheää ja takakulmauksia saisi olla enemmän.

Mitä lajia haluaisit kokeilla mutta et ole kokeillut?
- Vepe ja haku ehdottomasti!


Mitä temppuja osaa?
- Jos tempuiksi lasketaan myös tokojutut, niin ALOn liikkeet + nouto. "Kurrettamisen", tassu, kieppi, ympäri, jalkojen pujottelu, kasi, peruuttaa, on-off -asento, odottaa lupaa ruualle, kieriä, kuolla, läpsiä tassulla kohotettua jalkaa, kiertää ja kaartaa puita öö. en keksi enempää!

Mitä lajeja harrastat?
- Brandyn kanssa harrastetaan tällä hetkellä tokoa, agia ja näyttelyitä.Vaikein asia opettaa?
- Hmm. Ilmeisesti paikkamakuu ja jäävä seisominen! :DDD Lisäksi olin aivan varma ettei pissaaminen sisälle lopu ikinä. Niin joo ja sen hyppimisen lopettaminen.

Miten palkkaat?
- Palkkaan Brandyä, leluilla (mm. pallo ja vetolelut), herkuilla (omat/jussin raksut, nakit, lihapullat yms. mitä nyt kaapista löytyy) kehut ja silitykset. Brandylle kelpaa palkka kuin palkka.

Jos saisit valita yhden lajin missä koirasi valioituisi, mikä se olisi?
- Iik! Oishan se siistiä saada käyttövalio! Se vois tulla vaikka raunioilta ;) Mut siis. Joo. Tosi vaikea valita yhtä, oon mie kyllä ihan tyytyväinen jos se valioituu joskus jostain.

Jos olisi pakko karsia yksi harrastus pois, mikä se olisi?
- Varmaan näyttelyt, koska niitä ei ns. treenata, eli niistä ei periaatteessa ole normaalielämän aktivoinniksi.

Miksi Brandy/aussie?
- Aussie sen takia, että etsin hyvää harrastuskoiraa ja ajattelin jonkinlaista paimenkoiraa heti alkuunsa, koska ajattelin ottaa kerralla hyvän, enkä tyytyä ns. "puoliharrastuskoiraan". Halusin aktiivisen koiran, terveen koiran, mutta myös sopivan perheenjäsenen. Mietin myös jossain vaiheessa porokoiraa, mutta totesin sen olevan liian alkukantainen, myös BC:tä, pk collieta mietin, mutta ne totesin liian pehmeiksi ja herkiksi. Aussie tuntui sopivalta.
Brandy sen takia, että halusin sen terveestä suvusta, mukavalta kasvattajalta, kivoista vanhemmista. Halusin koiran jolla voin harrastaa sekä näyttelyitä, että ns. oikeita lajeja. Yhdistelmä tuntui siinä suhteen hyvältä. Pidin molemmista vanhemmista ne useampaan kertaa tavattuani. Brandyn sain sitten valita kahdesta uroksesta, päädyin Brandyyn, koska se oli pienempi ja sirompi. Toinen uros oli vähän "mörssäri". Toki väri myös miellytti enemmän, mutta enemmän vaakakupissa painoi ehkä tuo koko. Muuten pojat olivat tosi tasaisia, Brandy hiukan ehkä rauhallisempi ja porukan kiltein.


Mitä tekisit toisin Brandyn kohdalla?
- Tosi vaikea sanoa. En ainakaan vielä usko tehneeni mitään peruuttamattoman väärää. Tai ei ainakaan tule mieleen.Jussi
Mikä on parasta?
- Jussissa on parasta kun se on niin Jussi. Jussi on niin oma persoona, että sitä harva oikeasti ymmärtää. Jussissa on parasta sen läheisyys. Tälläkin hetkellä se nukkuu sängyllä kerällä mun jalkaa vasten <3 Aamulla kun herää ensimmäisenä tuntee Jussin jossain kohti peiton alla jalkaa, mahaa, selkää tai kättä vasten nukkumassa joko pitkin pituuttaan tai somalla kerällä.

Teidän lempilaji?
- Mie luulen, että yhteisellä päätöksellä koiratanssi. Vaikkei sitä nyt varsinaisesti kunnolla harrastetakkaan.Millaisia tavoitteita teillä on harrastusrintamalla?
- Jussin  kanssa ei oikeastaan ole enää sen kummempia tavoitteita. Voisihan sitä miettiä joskus osallistuvansa koiratanssikilpailuun. Ja ehkä mölliagiin, mutta ei mitään sen kummempaa. Jussin kanssa otetaan hommat nyt lunkisti ja hauskanpidon kannalta.


Miten Jussi on ottanut Brandyn vastaan?
- Jussi otti Brandyn pentuna vastaan tosi kivasti. Aluksi se ei oikeen pennun seurasta välittänyt, mutta myöhemmin alkoi leikkikin kulkea. Ei siis mitään erityistä draamaa ollut.

Mistä pidän, mistä en pidä?
- Jussissa pidän sen seurakoiramaisuudesta, läheisyydestä, sen omasta hassusta huumorintajusta, sen iloisuudesta, sen hupsunhauskanerikoisesta ulkonäöstä. Jussista en pidä sen herkkyydestä, sen arkuudesta, heikosta hermorakenteesta enkä siitä, että asiat tehdään "joojoo kohta" -mentaliteetilla. :D En myöskään tykkää pukemisesta, ja "säävarauksesta", kylmänarkuudesta.


Mitä lajia haluaisit kokeilla, mutta et ole kokeillut?
- Rallytoko voisi olla hauskaa!

Miten motivoit Jussia esim. harrastuksissa?
- Jussia motivoin kovasti herkuilla. Herkut ja huomio. Herkut on aivan ykkösjuttu. Seuraavana tulee superhyper kehuminen ja huomion antaminen.

Miten Jussi tulee toimeen oman perheen, ja vieraiden koirien kanssa?
- Jussi tulee toimeen Brandyn kanssa ihan hyvin. Toki kokoero ja Jussin ns. herkkyys vähän sotkee näiden yhteisiä välejä. Sisällä Brandyn kanssa ovat suht sulassa sovussa ja nujuaavat lattialla Jussille sopivalla leikkityylillä. Joskus kärhämää syntyy Brandyn käydessä liian raisuksi, jolloin Jussi huomauttaa rähähtämällä johon Brandy reagoi joko rähähtämällä takaisin tai väistymällä. Tilanteesta riippuen. Ulkona pojat ei aina ihan toimeen tule, koska Brandyllä on liikaa kiihdytyskaistaa, eikä se pöhlö pentu ymmärrä, ettei pieniä voi jyrätä. Ulkona eivät siis juuri leiki ja usein Brandykin antaa asian olla ja touhuilee omiaan. Vieraiden koirien kanssa Jussi on tosi utelias. Se menee mielellään tutustumaan uusiin tyyppeihin. Nykyään Jussin tutustumisasenne on tupannut olemaan vähän pomottava. Se menee toisen luokse häntä ja korvat tötteröllä ja rinta rottingilla. Rähinä saattaa syntyä mikäli toinen osapuoli (uros) on samalla mentaliteetilla liikkeellä. Narttujen kanssa ei yleisesti rähinöitä tule, mutta niitä on kiva astua. Pääasiassa tulee kuitenkin toimeen monenlaisen eläjän kanssa.Onko Jussi "miellyttämisenhaluinen"?
- Sanan varsinaisessa merkityksessä ei juurikaan. Se tekee mikäli itse hyötyy siitä jotenkin. Ei siis tee koska "voi että mamma tulee siitä iloiseksi ja mamman kanssa on kiva tehdä". Ei. Vaan jos siitä hyötyy jotenkin itse.

Miten pitkiä lenkkejä Jussi jaksaa, meneekö samat lenkit kuin aussie?
- Samat lenkit mennään koko porukka. Samanlaisia lenkkejä pääasiassa tehtiin jo ennen Brandyn tuloa.

Saatko ikinä pelätä Jussin puolesta Jussin ja Brandyn leikkiessä?
- Toisinaan pitää kyllä pitää silmiä selässä ja väliinkin mennä tarvittaessa. Jos sisällä syntyy kärhämä tai leikkivät, en mene väliin. Mutta ulkona jos Brandy alkaa juosta ja leikkiä Jussin kanssa, yleensä pelastan Jussin ja Brandy siirtyy muualle leikkimään. Jonkun verran siis katson perään.

Mitä temppuja osaa?
- Jussi osaa ALOn liikeeet sinne päin. Muita temppuja on jalkojen pujottelu, kasi, jalan yli hyppiminen, tassulla kohotetun jalan läpsiminen, gimme five, kurrettaa, vilkuttaa, laittaa tukan hyvin, mennä vatiin, mennä piiloon sängyn alle, on-off asento, kieppi, ympäri, mennä piiloon verhon taakse, kuolla, antaa tassua, ryömiä, peruuttaa, hypätä selän päälle, hyppiä käsien yli kun olen polviltaan, hypätä käsistä tehdyn renkaan läpi.. öö. öö. nostaa takajalat jotain vasten, irvistää, antaa pusun, kumartaa ja vieläköhän muuta...?

Millainen Jussi on luonteeltaan?
- Jussi on tosi omalaatuinen. Se on samalla ihan huippukoira, mutta samalla myös toisinaan harmittelen kun se on niin vaikea. Jussi on pääasiassa todella kilti ja ihana koira. Jussi on älykäs ja reipas. Se on elämäniloinen ja sillä on oma pikku huumorintaju. Toisaalta Jussi on myös todella herkkä, arka, superpehmeä ja se omaa huuonon hermorakenteen. Nämä suurimmat negatiiviset ominaisuudet tekevät sen kanssa elämisestä toisinaan todella hankalaa ja turhauttavaa. Ette uskokkaan miten turhauttavaa on katsoa kun äitini laittaa Jussille pujotettavan pannan kaulaan, Jussi huutaa ja päästää vähän pissiä alleen, mutta heti kun tilanne on ohi, sen häntä heiluu vimmatusti ja se tepsuttelee iloisesti valmiina lenkkeilemään. Se on vähän hassu ja omalaatuinen pikkuotus. Mutta toisaalta kun meille tulee vieraita, Jussi on siellä heti ensimmäisenä istumassa sylissä ja hamuamassa rapsutuksia. Ulkona jos joku kysyy saako silittää, Jussi käy yleensä nuuhkaisemassa mutta lähemmäs ei päästä. Jussi ei missään nimessä ole aggressiivinen. Vaikka sitä saattaa ihmiset pelottaa ja se on ollut pelottavissa tilanteissa, se ei ole koskaan purrut tai murissut. Jussia kuvaa parhaiten luonnekuvaus "se on vaan Jussi". Jussille ei ole lyhyttä määritelmää, Jussin reagoinnit ja toimintatavat riippuvat niin tilanteista, luultavasti myös kellonajasta ja tuulen suunnasta. Se on vain Jussi.

Mitä lajeja harrastat?
- Tällä hetkellä ei harrasteta varsinaisesti mitään. Epävarsinaisesti harjoitellaan koiratanssijuttuja ja muita temppuja mielen virkisteeksi. Lisäksi silloin tällöin pääsee muutaman agiesteen suorittamaan.Vaikein asia opettaa?
- Kieriminen! Olen yrittänyt opettaa sitä Jussille jo varmaan kaksi vuotta, eikä se vieläkään ole sitä oppinut.

Miten palkkaat?
- Jussia palkkaan pääasiassa herkuilla (nakki, lihapullat, juusto tms.). Lisäksi suurensuuret kehut ja huomiointi käy myös palkasta.

Jos saisit valita yhden lajin missä valioituisi, mikä se olisi?
- Agility olisi aika hieno ollut. Mutta taitaa valioitumiset Jussin kohdalla olla aika saavuttamattomissa.

Jos olisi pakko karsia yksi harrastus pois, mikä se olisi?
- No ei ole hirveästi mistä karsia.Miksi aikoinaan Jussi&harjis?
- Harjis aikoinaan siksi, että se oli sikäläiseen elämäntilanteeseeni sopiva. Pieni ja helppo. Lisäksi se oli hauskan näköinen rotu. Ja muutenkin silloin rotu tuntui passeliakin passelimmalta. Jussi siksi, että satuin eksymään kasvattajan luokse ja siellä nyt vaan sattui olemaan yksi urospentu vapaana. Toki asiaa harkitsin ja perinpohjin sukua tutkailin ja kasvattajaa haastattelin. Mutta loppujen lopuksi Roger, nyttemmin nimellä Jussi tunnettu penska eksyi minulle.

Mitä tekisit toisin Jussin kohdalla?
- Enpä oikein tiedä mitä tekisin toisin. Ainahan sitä miettii onko Jussin ongelmat omaa syytä, vaikka kaikkensa tuntee tehneen niiden estämiseksi. En kyllä oikeasti tiedä mitä olisin voinut Jussin kohdalla tehdä toisin. Sitä varmaan pitäisi rapsutella enemmän? :D


Minä/Yleistä
Jos ottaisit vielä kolmannen koiran joskus, olisiko sekin aussie?
- Riippuen hiukan. Tällä hetkellä se on kyllä ehdottomasti suosikkirotu, mutta että vähään aikaan ei ole tarvetta Brandy2:lle. Joku ns. helpompi rotu voisi mennä. Mutta siis aussien ottaisin seuraavaksi mikäli resurssit riittäisivät.

Miksi juuri aussie? Mietitkö muita rotuja toisen koiran kohdalla?
- Ylempänä jo tästä kirjoitinkin, eli etsin aktiivista harrastuskoiraa. Tervettä ja muutenkin passelia, päädyin aussieen. Yksi mitä vakavasti harkitsin oli porokoira, mutta hylkäsin sen sen alkukantaisuuden takia. Lisäksi mietin bordercollieta, sk. collieta, pk.collieta. Eivät kuitenkaan tuntuneet omilta ja/tai sopivilta.


Onko blue merle suosikkivärisi aussieilla vai pidätkö muistakin?
- Pidän kaikista väreistä. Merleistä (merkit) eniten ja blacktri/black vähiten. Vierastan myös muutenkin kokonaan merkittömiä/tan merkit puuttuvaa väritystä. En osaa kyllä sanoa, että pidänkö blue vai red merlestä enemmän.

Kolahtiko kasvattaja heti vai jouduitko pidempään miettimään kuka on se oikea?
- Jussin kohdalla keskustelin monien kasvattajien kanssa. Mutta kun Lauran tapasin, niin kolahti aika hyvin. Myös Brandyn kohdalla kutakuinkin näin.Millainen koirahistoria sinulla on?
- Pienestä asti olen koirien kanssa ollut, oli sitten siskon, naapurin tai jonkun sukulaisen koirat kyseessä. On ollut saksanpaimenia, mäyräkoiria, kultaistanoutajaa, landseeria, pk.collieta jne. Ensimmäinen oma koira kuitenkin v. 2000 Rino. Sen kanssa ei olla tehty juuri mitään kotikoirailua kummaisempaa. Sen kanssa on tehty ne suurimmat virheet, mutta onneksi koko koira ei sentään ole ihan pilalla. Rinon kanssa kävin joskus pikkutyttönä arkitottelevaisuuskurssin. Sieltä meitä pyydettiin agilityn alkeiskurssille, mutten uskaltanut mennä. Jussin vuoro oli sitten v. 2009 ja Jussi oli sitten se ensimmäinen ikioma koira, minun vastuulla. Ja hyvin ollaan loppujenviimeksi selvitty! Jussin kanssa ollaan sitten näyttelöity, agilityilty ja hiukan tokoakin kokeiltu. Ja sitten v. 2011 olikin Brandyn vuoro ja loppu on historiaa :D

Olitko kuinka kauan haaveillut aussiesta ennen oman tuloa?
- Vuoden tai puolitoista?

Miten päädyit harjakoiraan?
- Yllä senkin taisin jo selittää. Mutta alunperin ns. tutustuin harjakoiriin, koska Jussi69 olisi ollut selvä harjakoira. Joten siitä lähti rotuun tutustuminen ja sitten totesin sen minulle passeliksi koiraksi sen hetkiseen elämäntilanteeseen.

Mikä koiraharrastuslajeista on kivoin/rakkain?
- hmm. Agility on kyllä hurjan kivaa, vaikka se pirun hankalaa onkin.


Paras kokemuksesi koirien kanssa?
- Todella vaikea... Mutta parhaita kokemuksia on ne onnistumisen kokemukset, silloin tietää, että on tehnyt jotain jossain oikein. Joskus paras kokemus saattoi olla se kun Jussi ei pelännyt pöydällä niin paljoa että olisi halunnut hypätä sieltä alas, toisena kertana se paras kokemus on se kun koirat makaa tyytyväisinä ja väsyneenä lattialla/sohvan nurkassa, tai sitten se on se kun voittaa palkinnon jossain, tai sitten se on se kun koira menee ensimmäistä kertaa kokonaisen keinun eikä pelkää sitä. Se voi olla myös se kun katsot koiriesi läträävän vedessä iloisena, tai ku ne juoksee vapaana, tai se kun kävellään hiljaisessa metsässä kolmestaan. Ja myös koirakaverit ja niiden omistajat, ne lukemattomat hienot kokemukset. Minä en oikeasti osaa nimetä yhtä hienoa kokemusta. Niitä on niin paljon erilaisia ja ovat painoarvoltaan kaikki omanlaisiaan, mutta silti niin yhtä tärkeitä.Huonoin kokemuksesi koirien kanssa?
- Koiran sairastumiset, ontumiset, ripulit... Tai ne kerrat kun sydän pomppaa kurkkuun huolesta. Ainainen menettämisen pelko. Ne on huonoja kokemuksia. Suurimpana mieleen tulee ehkä se, kun olin lähdössä ratsastustunnille... Huomaan Rinon päässeen irti ja se hölkyttelee vilkkaasti liikennöidyn tien vieressä. Sitten se ylittää tien, vierestä kääntyy auto pienemmälle tielle. Rino lähti ajamaan autoa takaa. Käskyt ei kuulu (milloin ne olisivat menneet perille..?). Lopetti auton jahtaamisen, muttei silti antanut kiinni. Jouduin ns. houkuttelemaan sen irtonaisena uudelleen sen vilkkaasti liikennöidyn tien yli. Silloin voin kyllä sanoa, että oikeasti pelotti ja sydän oli kurkussa.

Miten aloitit koiraharrastuksen?
- Ensimmäinen kosketus oli varmasti se Rinon kanssa käymä arkitottelevaisuuskurssi. Mutta en tosiaan yhtään muista, että mistä tämä "oikea" koiraharrastusinto tuli. Yhtäkkiä vain huomasin suunnittelevani mitä voisin (tulevan)Jussin kanssa harrastaa. Ja mitä haluaisin harrastaa. Eräs shelttiduon omistajakin saattaa olla tähän jotenkuten osasyyllinen...

Onko koskaan käynyt mielessä lopettaa koirailuja ihan kokonaan?
- Ihan kokonaan? Ei. Heittää rukkaset nurkkaan? Joo. Kokonaan koirista en pystyisi luopumaan, en sitten millään. En osaa elää ilman niitä. Ne kuuluvat minun arkeeni. Toisinaan ei ole maailman mukavin juttu vääntäytyä lämpimästä sängystä elokuvan jälkeen koirien kanssa sateeseen lenkille. Saati sitten tarpoa huonoista treeneistä kurassa, ravassa ja kaatosateessa kotiin.. Mutta on se jostain kummallisesta kieroutuneesta syystä aina vain sen arvoista. Mikään ei korvaa koiria, eikä varsinkaan näitä minun poikia! <3Millainen on perusviikko-ohjelmanne (extrapitkät lenkit, treenit, aktivoinnit jne..)?
- Jos nyt ajatellaan aikaa kun käyn koulussa ja treenikertoja on. Elikkä muistellaan vaikka tätä kevättä. Aika perus on että koirat aamulla pissille 10-15min tuossa kadunvarressa, että saavat tehtyä kaiken tarpeellisen. Tulen koulusta, joko lähdetään lenkille koko poppoon kera n. 30-45min, jonka jälkeen Brandyn kanssa kävellen agilitytreeneihin. Kävely kestää ½h suuntaansa ja 1½h agitreenit. (tai vastaavasti, etten käytä ennen treeniä koiria lenkillä, vaan otan myös Jussin mukaan ja kävellään treeneihin ja sieltä pois ja siinä samassa "lenkki". riippuen aikataulusta.). Illemmalla sitten lenkkiä vielä riippuen väsyneisyyden tilasta 20-40min.
Tiistaina sama ilta ja aamurumba, mutta että päivällä about. tunnin lenkki ja sitten Brandyn kanssa tokotreeneihin autolla. Treeniä tunti.
Muina arkipäivinä ei ole ohjattua treeniä, mutta muuten samat kuviot. Aamulla 10-15min aamupissa, päivällä tunti-puoltoista lenkkiä sitten illalla 20-40min lenkkiä. Arkipäiviin lisättynä 20-40min tokotuokiot. Ei kaikille päiville, mutta vähintään kahtena päivänä. Viikonloppuisin mahdollisesti lauantaina agivuoro. Eli sinne ½h suuntaansa kävely ja 1-1½h treeni. Jussi mukana viikonloppuna. Aamulenkki saattaa jäädä välistä ja päästän koirat takapihalle/metsään. Päivälenkki 1h-2h. Tokotreeniä jos tuntuu siltä. Hirmu vaihtelevaa on meidän aikataulutus. Joskus aamulenkki on pidempi ja illalla lyhyt. Harvoin jaksan tehdä kahta yli 1h lenkkiä päivässä. Päivälenkeillä koirat on pääasiassa koko ajan irti. Extrapitkiä lenkkejä on tosi harvoin. Ensinnäkin siksi, ettei täällä ole mitään järkevää extrapitkää reittiä ja toisekseen kävely on oikeastaan melko tylsää samoissa maastoissa. Eli harvoin tulee tehtyä edes 2h lenkkiä, pääasiassa ne menee tuohon 1½h. Riippuen aina mm. säästä ja väsymystilasta. Aktivointia sitten silloin tällöin. Brandylle vielä harvemmin sellaista sisäaktivointia (siksi se osaakin vähemmän temppuja...) Jussille sitten pari-kolme kertaa viikossa sellaisia aktivointituokioita.

Voisitko kuvitella ottavasi toisen airedalen joskus tulevaisuudessa?
- Kyllä voisin mikäli saan sille personaltrimmaajan :DDD

Suosikkirotusi?
- Aussie varmaankin. Pidän myös salaisesti irlanninsusikoirista >:)

Ikimuistoisin tilanne koirien kanssa?
- Hirmu vaikeita nää. Tosin tuollahan olin jo aika hyvin selittänytkin, että "paras kokemus koirasi kanssa". Melkein sama asia? Eikö?

Mkä on unelma-ammattisi?
- No voi sissos. Öö. varmaan se olisi jotain eläinten parissa. Ei eläinlääkäri kuitenkaan. Voisin hoitaa korkeasaaressa eläimiä !Mitä tekisit jos voittaisit lotossa?
- Ostaisin paljon asioita, maksaisin opintolainan pois, antaisin äidille ja isälle maksuksi kaikesta avustamisesta. Ostaisin täydellisen talon ja metallikapulan ja tunnarikapulat ja tokohypyn ja paljon ruokaa minulle ja koirille ja herkkuja. Varmaan ajaisin ajokortin ja ostaisin hienon farkkuauton!! Niin ja ikiomat agiesteet ja sitten tekisin kentän pihalleni.

Mitkä kolme tavaraa/asiaa on ostoslistasi kärjessä?
- hetkonen. hmm. varmaan ruokaa, metallikapula ja sitten lisää ruokaa ja koirille ruokaa. En uneksi muusta kun ei ole muuhun rahaa.

Kuka on idolisi? Miksi?
- Mie oon huono nimeemään idoleita. Koska idoli ei ole sama kun sellainen henkilö jota fanittaa. Idoli on sellainen kun haluaisi olla? Ja minä nyt oikeastaan haluaisin olla minä. Paitsi sellaiset ihmiset on idoleitani jotka on kivoja, niillä on paljon rahaa joka on ansaittu oikeutetusti ja ovat vielä fiksujakin.

Kuka on suosikki artistisi, entä kappale?
- Suosikkiartisti.. iik. Bändi nyt olisi ihan selvä, The 69 Eyes, mutta että artisti. hmm. Loppujen lopuksi varmaan Lady Gaga. Kappale on ehdottomasti The 69 Eyesin Dont Turn Your Back On Fear.Mitkä kaksi asiaa on sinulle tärkeimpiä elämässä?
- Koirat ja äiti :D Tai sit sumplin sen silleen, että perhe ja kaverit :)

Mitä eläimiä sinulla/perheelläsi on?
- Jussi, Rino ja Brandy. Rino äiteen luona majoittuu hän!

Millainen on sinun suosikkiblogisi?
- Sellainen jossa on kuvia tekstien seassa. Teksti ei ole raskasta lukea, se on jaoiteltu, teksti on mielenkiintoista, ulkoasu on siisti ja tiedän mitä luen.1 kommentti:

  1. Katoin että tuossa uimakuvassa Brandy on hännätön kun se olikin maastoutunut turkkiin :D

    VastaaPoista