keskiviikko 16. marraskuuta 2011

Tiistain taitavinta tokoa ja keskiviikon synttäribileitä!

Tiistaina, eli eilen olikin pitkästä aikaa TOKOa Brandyn kanssa. Ja voi hyvän tähden! Pentu oli niiiiiiiiiin kikseissä treenipaikalla että mölisi koko ajan ennenkuin päästiin tekemään ja steppaili vain, sekä tylsyydessään keksi myös sijaistekemistä, kuten keppien metsästystä maasta.

Mentiin penturyhmään... Ja tässä vaiheessa pitää mainita, että en tiedä pitäisikö meidän siirtyä levelillä ylöspäin, eli alkeisryhmään, koska noh... Pentujutut tuntuu olevan liian helppoja meille ja me alettaisiin kaivata jo meidän liikkeisiin enemmän hiomista.
Aiheena oli kontakti ja mukana seuraaminen. Minulla oli pieni epäilys siitä miten mahtaa onnistua, koska viime treenit kentällä meni tämän osalta aika huonosti, eikä kotonakaan ole pitkään aikaan tehty mitään kovin multimaalista. Noh, ihan turhaan epäilin. Pentu oli mukana koko ajan ja piti kontaktia lähes herkeämättä.

Ensin tehtiin ihan perus kontaktin ottamista. Näääh. ihan lälly juttu. Minä otin sen sijaan sivulle- ja eteentuloa. Sivulle tulo oli kohtuullisen iloista. Pentu oikein pomppasi istumaan sivulle, asennossa ja paikassa olisi hiomista näikin vauhdikkaassa asennonhakemisessa, mutta ompahan ainakin iloista toimintaa. Eteentulokin siinä mielessä parantunut, ettei pentu enää niin vinhasti tökkäile kuonoaan minun intiimeihin paikkoihini. Nyt ongelmaksi on muodostunut se, että pentu kyttää vasempaa kättäni ja heittää sen takia hiukan vinoksi. Täytyy varmaan alkaa palkkaamaan vaikka "suusta", niin ei vinoudu enempää.

Tämän jälkeen otettiin ihan perus mukanakulkemista, eli ei seuruuta, vaan kun koira kulkee mukana ja ottaa kontaktia, niin palkataan. Tosin meillä se oli jotain seuruuta muistuttavaa, väljää oli mutta paikka oli jees. En antanut tähän seuruu käskyä, joten siksi toiminta oli varmasti vähän sinne päin.
Sitten oltiin ringissä ja pujoteltiin rinkiä muiden koirakoiden välistä. Tämän otin seuruu -käskyn alla. Pentu oli tosi päteväinen. Välillä oli paikka vähän haussa ja väljyyttäkin oli toisinaan vähän liikaa. Kulki kuitenkin mukana tosi hienosti ja tuntui tepsuttelusta päätelle vähän kuumuvankin. Olin tosi ylpeä lapsesta, kertaakaan ei jäänyt haistelemaan maata tai yrittänyt muiden koirien luokse.
Toinen kierros oli samalla tavalla, mutta tällä kertaa ohjaaja piti hihnasta ja koira oli "tavallaan irti". Tämänkin kierroksen Brandy meni tosi upeasti. Vaikka minulla aluksi olikin pieni ennakkoluulo, että Brandy innostuu ohjaajasta liiaksi ja keskittyy siihen. Vaan ei!! Se kulki tosi upeasti mukana ohjaajasta välittämättä. Muutaman kerran jäi haistelemaan maata (herkkuja?) mutta lähti takaisin mukaan tosi pätevästi!
Ongelmana meillä, tai siis minulla on se, että ihan huomaamattani nostan vasemman käteni ylös. Tosin viimeisellä kierroksella yritin sitä laskea ihan ajatuksen kanssa, onnistuin vaihtelevasti. Brandy seuraa hiukan topakammin ja tiiviimmin sillon kun käteni on ylhäällä, mikä kertoo siitä, että se vähän kyttää kättäni. Saimmekin tosi hyvän ohjeen kouluttajalta, että aletaan käyttää etäpalkkaa. Eli aloitetaan ihan pienestä. Heitän palkan, pidän koirasta kiinni, teemme namien kanssa pienen jutun, esim. sivulle tulemisen palkkaan nameilla ja siitä vapautan vielä etäpalkalle. Tästä lähdetään sitten pikkuhiljaa häivyttämään namipalkkaa pois ja vapautus etäpalkalle. Sitten pidennetään tehtäväsuoritusta ja vapautetaan etäpalkalle. Siten vähentyy se minun käsien kyttääminen. Mutta tässä pitää ottaa huomioon se, että todellakin edetään hitaasti ja rauhassa, ettei sitten käy niin, että koira kyttää sitä etäpalkkaa, eikä keskity tehtäviin. Mutta tätä testaamme ehdottomasti!

Lopuksi oli vielä ohitusharjoittelua. Meni oikein pätevästi ja Brandy tarjoaa aika kivasti perusasentoakin seuraamisen päätteeksi.
Otin itsenäisesti vielä pari sivulle tulemista kokeillen tätä etäpalkkataktiikkaa. Kovasti Brandy oli täpinöissään ja sillä oli villapöksyt tulessa, että milloin saa mennä. Sivulletulo oli aika ns. hätäinen, mutta harjoittelua harjoittelua! :)

Sitten lyhyesti tämän päivän eli, keskiviikon bileistä! Meillä on BILEET, (tosin ehkä vähän opiskelijabudjetilla) sillä meidän talossamme on SYNTTÄRIT! Jussipussi pieni kiinalainen karvaton otus täyttää tänään 3v! Onnea mamman rakkaimmalle pienelle draamaeläimelle! <3

3 kommenttia:

 1. Brandy osaa kyllä nuo pemperyhmän jutut sen verran hienosti, että ihan hyvin voisitte vaihtaa ryhmää...

  "Nyt ongelmaksi on muodostunut se, että pentu kyttää vasempaa kättäni ja heittää sen takia hiukan vinoksi" ..onko se sinun namikäsi nyt ihan varmasti ollut oikeassa paikassa? :) Hyvä työ, Brandy on pätevä. Ja onnea Jussi! :)

  VastaaPoista
 2. Namikädessä oli se ongelma, että ensin pidin kättäni vatsan kohdalla, että saa pennun houkuteltua eteen. Ja palkkasin sitten tavallaan "ylhäältä päin". Nyt oon alkanu laskemaan kättä sivulle, mutta nyt pentu edelleen yrittää seurata sitä kättä joka on nyt sivussa eikä ns. edessä.

  Mun on kauheen hankala palkata sitä suusta, joten oon nyt vaihdellu palkkauskättä, että pentu ei tavallaan voisi kytätä kumpaakaan kättä (koska ei tiedä mistä kädestä se palkka tällä kertaa tulee) ja sen takia heittää eteen tulemista vinoksi.

  VastaaPoista
 3. Namikäden pitäisi olla seuratessa suorassa linjassa sun vasemman jalan kanssa. Käden asennolla voit ohjata koiran asentoa kuin "magneetilla". Ensin kannattaa korjata asento ja sitten voit ruveta palkkaamaan välillä oikeasta kädestä ja lopulta häivyttämään kättä niin, että ei ole väliä missä vasen käsi on. Namikädellä asento kannattaa tehdä mahdollisimman valmiiksi, jottei koiralla tule koskaan vääriä suorituksia, eli se ei saisi oppia vinoa asentoa lainkaan. Vaikka koira osaisikin jo paikan, välillä voi silti imuttaa ja vahvistaa oikeaa paikkaa. Hyvä keino vahvistaa paikkaa on myös naksutin, kaveri voi välillä myös naksutella niin ei itse tarvitse siihen keskittyä.

  Sitten tuossa eteentulossa kannattaa aluksi palkata molemmista käsistä yhtä aikaa, eli sun kädet on kupissa navan kohdalla. Sitten vaihtelevasti molemmista käsistä. Hyvä keino on myös välillä heittää lelu jalkojen välistä, näin koira oppii tähtäämään jalkojen väliin eli suoraan. Älä koskaan palkkaa vinoista, ensin opittu käyttäytymismalli tulee yleensä aina esiin kun koira on epävarma. Kun koira hakee paikkaa itsenäisesti, voit palkata lelulla niin että lelu on esim. sun leuan alla mistä se sitten tippuu. :)

  Toko on tällaista pilkunviilmaamista, mutta kun alusta asti opettaa vain oikein, ei tarvitse sitten myöhemmin korjata. (Tässä puhuu kokemuksen syvä rintaääni. ;))

  Ja ehdottomasti hyppäätte ylempään ryhmään, ne ikärajat on vain suosituksia. Esim. me ei Kidan kanssa käyty ollenkaan penturyhmässä vaan mentiin suoraan perustokoon koska se osasi jo alempien ryhmien asiat. :)

  VastaaPoista