maanantai 9. heinäkuuta 2012

Hei me treenataan!

Tai jotain...
On kyllä älyttömän kurjaa treenien kannalta tämä kesä (paitsi Jussille...). Brandy tekee päivisin kuolemaan tuon paksun tukkansa kanssa, "päivälenkeillekkin" lähdetään vasta kuuden jälkeen kun ihan vähän on viilentynyt. Treenaamiset venyvät sitten sinne klo 22-23 kieppeille. ...ja sillonkin itikka-armeija tulee syömään elävältä sekä minut, että koiran.Agilitytreenit tosin poikkeavat, sillä onhan meillä ilmastoitu halli!! Rakastan poksia <3 Tosin Brandylle tulee melko lämmin jo siinä 40min aikana kun kävelemme hallille. Se pöhelö kun ei tajua edes näin lämpimilläkään keleillä "ottaa vähän lunkimmin". Ei se varmaan tiedä edes mitä se tarkoittaa, on se vaan niin pöhelö töhöttäjäpentu vieläkin.

Viimeviikolla käytiin treeneissä... ja tehtiin... mitä? ööö-ööö.
Joku rata siellä oli ainakin. Siinä oli paljon paljon kieputusta ja ohjausta vaativia kohteita. Lisäksi siinä oli kolmen esteen suora, jossa viimeinen este tuli kierrättää toiselta puolelta. Tämä oli ongelma, koska Brandy oli ehdottomasti sitä mieltä, että koska ne esteet ovat siinä niin loogisessa, sievässä järjestyksessä, niin ne on selkeästi tarkoitettu ylittämään jokainen vuorollaan, siistissä järjestyksessä. Sitten tuleekin typerä mamma kahden esteen jälkeen jotain sohimaan, että mukamas viimeinen pitäisikin kiertää. Vissiin viiraa päässä kun helpomminkin voisi tehdä... Tämä oli siis ongelmakohta. Minä en mitenkään kerinnyt blokkaamaan tietä siihen esteelle ja Brandystä on tullut oikein mainio etenemään itsenäisesti ja hakemaan esteitä, niin soppa on valmis!
Jos pätkää koeteltiin yksittäin ja pääsin "odottamaan" toisen esteen taakse ja siitä kierrättämään, niin siinä ei ollut minkäänlaista ongelmaa, Brandy kiersi hienosti. Mutta heti jos se oli osana rataa, enkä päässyt sinne ns. valmiiksi, niin Brandy eteni joka kerran sen kolmannenkin esteen. HUAAAH.
Radan lisäksi tehtiin puomin kontakteja, aivan upeita, vaude vau! Paitsi Brandy tuppaa nykyään hidastamaan jo alastulorampin yläpäässä. Pitänee siis palata hiukan taaksepäin ja laittaa namialusta heti puomin alastulolle, että Brandy voi juosta suoraan siihen, eikä sen tarvitse alkaa miettimään "kohta pitää hidastaa ja pysähtyä". Vaan, että vauhdilla loppuun!

Tehtiin myös keppejä! Keppejä oli vain kuusi, kaikilla ohjureilla, koska tarkoitus oli treenata vain sisään menoa, koska se on ollut viime treeneissä iiiiiiiiiiisona ongelmana. Tällä kertaa ongelmaa ei kuitenkaan ollut (voiko joku vähän valaista tuon paimenen ajatuksen juoksua minulle?), Brandy haki tosi hienosti oikeasta keppivälistä sisälle. Joten harjoiteltiin siis ihan vain kepittelyä kuudella kepillä. Vähensin ohjureita ja loppujen viimeksi jäljellä oli vain YKSI ohjuri! Ohjuri oli siis ns. "ensimmäisessä välissä". Ja upeasti jätkä kepitteli wau!
Lisäksi meillä on pienoinen ongelma maksikokoisten esteiden kanssa, sillä Brandy menee niistä surutta ali tai läpi. Pari hassua kertaa se on mennyt jopa ylikin ja siitä on palkattu hurjan hurjasti. Mutta noin niinkuin, en ihan ymmärrä sen logiikkaa. Medi-korkeudessa ei ole mtn ongelmaa, hyppää kuin vettä vain, mutta heti jos on maksilla, niin menee alitse. Jos laitan mediin ja maksiin rimat, se menee ali, jos rimat on minissä ja maksissa, se hyppää välistä. Jos rimat on kaikissa, niin se menee läpi... Eikai se kipeä voi olla ja siksi ei hyppää? Koska ei kai se silloin mediäkään hyppäisi? Vai jos sillä onkin tosi huono hyppytekniikka ja se "pelkää" hypätä niin korkeaa koska ei ns. osaa? Tiedä häntä.

Tänään käytiin myös treenissä ja otettiin melko "kevyt treeni", ei siis tehty rataa ollenkaan, vaan tehtiin keppejä ja rengasta.
Kepeille otin 12 keppiä ja aluksi 4 ohjuria. Eikä mitään ongelmaa, kepitteli kun olisi aina kepitellyt. Tosin alussa oli taas pientä hakemisongelmaa, joka korjaantui kyllä.Vähentelin ohjureita, kunnes oli enää kaksi, lopussa ja alussa. Ja kuin vettä vaan! Otin vielä lopun ohjurin pois, eli jäljelle jäi yksi ohjuri ihan alkuun. Ja tadaaa! Waaaaaaau!!!!! Tein muutamia toistoja näin ja muutamat meni harakoille, mutta lähinnä sen takia, että Brandy sekosi askelissa ja sitten meni "rytmissä" sekaisin. Mutta upeitakin täydellisiä kepityksiä saatiin! Se on niin taitava!!!


Lisäksi otettiin tänään ensimmäistä kertaa rengasta maksikorkeudella. Ollaanhan me ennenkin rengasta treenattu alemmalla korkeudella, eikä se todellakaan ole "varma este", mutta sain vihjeen, että vaikka ei ole varma, niin silti kannattaa alkaa treenaamaan sitä oikeassa korkeudessa, ettei koiralla jää muistiin ns. väärä korkeus.
Noh. Brandylle rengas ei tosiaan ole varma. Ali se ei yrittänyt mennä, mutta halusi hypätä siitä vierestä, ketjujen välistä. Sitä se on tehnyt matalammallakin korkeudella. Mutta pari "imuutus hyppyä", niin jätkä tajusi mistä puhutaan. Sitten se alkoikin hyvin hyppäämään oikeasta kohdasta. Vielä oli hiukan vaikeaa, jos ohjasin vierellä, silloin se epäröi useasti, mutta pari hyvääkin toistoa saatiin! Kyllä se siitä vielä!
Tokoa ollaan treenattu tosi monena iltana tuossa meidän kentällä. Ja voin aika ylpeästi sanoa, että meillä on kaikki ALO liikkeet koossa!! Okei, jotain pieniä hienosäätöjä on ja vahvistamista, mutta ne on kasassa yhtä kaikki!!  MYÖS paikkamakuu!!! Tämä kenttä tosin on aivan häiriötön ympäristö, mutta kuitenkin. Ajattelin joku ilta raahata itseni torille treenailemaan. Siellä saisi vähän häiriötäkin.
Lisäksi ollaan treenattu hurjasti noutoa. Se alkaakin jo sujumaan. Hiukan Brandy on alkanut "hyökkäilemään" kapulalle, muttei ainakaan omaan silmääni vielä pahasti. Myös palauttamisen vikkelyyttä pitää vielä treenata.

Ja mistä tämä yleinen tokotreenaamisinnostus...? Hähää!! Lupasin itselleni, että minä ja Brandy debytoidaan virallinen tokouramme aussieitten rotu tokomestiksissä 2.9! Näin vaatimattomasti. Nyt vaan paljon häiriö- ja liikkurointitreeniä kiitoooos!Niin ja palkattomuustreeniä.

Brandyn paikkamakuu
Brandyn tokoliikkeet
Brandyn nouto

9 kommenttia:

 1. Rimoja ei kannata nostaa maksikorkeuteen kertarysäyksellä vaan pikkuhiljaa. Suositellaan, että alle 14 kuukautisella koira ei hyppyytettäisi makseja ollenkaan, esim. Kida ei ole vielä tehnyt maksirimoja koskaan. 14 kuukauden jälkeen rimoja voi hiljalleen nostaa. Meditkin ovat tuon ikäiselle koiralle aika korkeat, hyppy kun rasittaa koiraa mekaanisesti ja voi aiheuttaa kasvuhäiriöitä. Varsinkin kun Brandy on noin iso ja raskasrakenteinen, kestää että se tiivistyy ja kehittyy loppuun, joten kannattaa harkita aika tarkkaan ennen kuin makseja hyppyyttää, äkkiä rikkoo koiransa.

  Samoin keppejä ei kannattaisi tehdä alle 14 kuukautisella koiralla kuin korkeintaan kerran kuussa, sekin on jo aika paljon. Turha pitää siis mitään kiirettä maksihyppyjen kanssa, mitä myöhempään nostaa rimat, sen parempi. Se ei myöskään tarkoita, että koira on kipeä jos se ei hyppää makseja, se ei voi osata hypätä oikein jos ei olla erikseen opeteltu hyppytekniikkaa. :) Eli siis pikkuhiljaa rimat ylös ja ihan erikseen hyppytekniikkatreeniä.

  En halua pelotella, mutta viime vuonna kun olin Kaukosen Ullan hyppyseminaarissa, hän pelotteli aika tehokkaasti meidät tarinoilla ihmisistä, jotka ovat rikkoneet koiransa hyppyyttämällä liian nuorena. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, hyvä tietää. Itsehän en tosiaan ole ottanut kuin yksittäisenä medejä tai makseja. Juurikin sen takia, että koira oppisi pikkuhiljaa hyppäämään niitä. Radoillahan meillä on minit. Ja niillä mennään vielä varmasti vielä pitkään.
   Hyppytekniikkaa treenaisin mieluusti, mutta mulla ei ole minkäänlaista käsitystä miten sitä treenataan ja millainen on koiran oikea ja ns. "terve" hyppytyyli.
   Sen tosin tiedän, että Jussilla on huono, sillä se menee mahdollisimman lähelle estettä ja tekee siitä lyhyen ja korkea hypyn.

   Keppejä me ollaan kyllä tehty aika paljon :S
   Mulla on ilmeisesti johonkin liian kiire, täytynee jarrutella tätä meidän menoa.

   Brandyllähän on luustokuvat ensikuussa, että sitten nähdään päästäänkö agia jatkamaan, vai siirrytäänkö me harrastamaan sen tilalla jotain muuta.

   Poista
 2. Kepit ja A ovat koiralle kaikista rankimmat esteet, A:takaan me ei olla tehty vielä kertaakaan. Kepit rasittavat koiran selkää todella paljon, etenkin kasvavan koiran selkää joka ei ole vielä kunnolla kehittynyt. Kannattaa siis kuvauttaa Brandylta myös selkä, olat ja ranteet. A on todella rankka koiran etupäälle. Hyppytekniikkaan löytyy ohjeita ihan googlaamalla "hyppytekniikka", "Ulla Kaukonen" tai "Vappu Alatalo".

  Ainakaan ennen kuvausta en kyllä hyppyyttäisi noita makseja ollenkaan. Turha pitää mitään kiirettä, ne rimat ehtii kyllä nostaa, tai ainakin niin minä olen ajatellut. Monethan ei hyppyytä edes minejä ennen kuvia. Hassua jos teille ei olla kertottu näitä juttuja agilityn alkeissa? Esim. se Kaukosen Ulla sanoi, että hän ei koskaan nosta ennen 14 kuukauden ikää rimoja yli koiran rannekorkeuden, ei tee ollenkaan keppejä eikä A:ta. Meillä ainakin Joalla painotettiin tätä kun aikoinaan oltiin alkeissa. :)

  Aussieilla on muuten tosi monella ihan kamala hyppytyyli, Kidallakin on. Pää pystyssä ja tasajalkaa. Sen takia onkin tosi tärkeää opettaa hyppytekniikka alusta alkaen oikein. :) Kannattaa ehdottomasti mennä seuraavan kerran kun Joensuuhun tulee taas hyppyseminaari.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en tiennytkään, että kepit on noin rankkoja koiralle. Tiesin, että ne on "rankkoja", mutta että ei niin suuressa mittakaavassa. Nyt alkoi ahdistamaan, koska Brandy on tehnyt keppejä ihan pienestä asti. Tosin silloin ei niin paljoa, koska se on kuitenkin rankka.

   A:ta me ollaan tehty vain kahdesti ja ihan parilla toistolla. Ja silloin Brandy oli jo yli vuoden.

   Brandyltä ajattelin selän kuvata kyllä, mutta ranteista ja olista en tiedä. Riippuu paljon siitä tulee lisää hintaa :/ budjetti on melko vajaavainen.

   Ja Brandyn kanssa ei koskaan olla oltu ohjatussa alkeissa. Päästiin suoraan penturyhmään, koska kävin Jussin kanssa aikoinaan alkeisryhmän, niin minulle katsottiin fiksummaksi tulla ryhmään jossa ei tarvitse enää opetella miten opettaa koiralle hyppäämistä/putkeen menoa tms. Ja Jussi oli jo aikuinen kun kävimme alkeisryhmän.

   Poista
 3. No tuskin sä nyt mitään ihan kamalaa vahinkoa olet saanut aikaan, jos olen oikein ymmärtänyt, sä treenaat jotain kerran-kaksi viikkoon? Koiransa rikkoneet ovat yleensä olleet himoharrastajia, joilla on treenimäärät on vähän jotain muuta. :) Meillä maksoi Kidalle selkä, olat ja ranteet 15 €/kuva lisää, mutta maksoin mielelläni mielenrauhasta. Kuitenkin siihen nähden aika pieni summa, että tietää koiran olevan terve.

  Mun mielestä näistä jutuista pitäisi kyllä puhua enemmän, tuntuu että moni ei edes tiedä näitä, mikä on aika yllättävää. En mä halua sun mieltä pahoittaa, mutta nää on hyvä kaikkien tietää ja tiedostaa. Meille ainakin kouluttajat ovat ihan suoraan sanoneet vaikkei Kidan kanssa alkeiskurssilla koskaan oltukaan, että Kidaa ei sitten hyppyytetä jne. keppejä ei tehdä ja tietysti myös kasvattaja on varoitellut kovasti. :)

  VastaaPoista
 4. Tässä vielä linkki mun muistiinpanoihin siitä hyppyseminaarista aikoinaan, se oli kyllä opettavainen kurssi. :) http://valopilkkuoscar.blogspot.fi/2011/05/hyppyseminaarin-satoa.html

  VastaaPoista
 5. Miun pitää tuohon hyppytekniikkaan kyllä paneutua ehdottomasti.
  Voisin kyllä ainakin harkita vakavasti noita ranteita ja olkia. Ettei ainakaan enempää sitten tietämättömyyttään riko ja eräänä päivänä huomaa, että on esim. kroonisesti ontuva koira. Mutta pitää toivoa, ettei siellä ole mitään ei minun aiheuttamaa, eikä geenien aiheuttamaan tai vain huonon tuurin.. Ja tosiaan, me treenataan korkeintaan kaksi kertaa viikkoon, yleensä vain yhdesti.

  VastaaPoista
 6. Piti tulla sanomaan, että Onnilla ja Pyryllä on uusi blogi, kun meni hermo vuodatukseen: http://onnimatikainen.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No minä olinkin jo ihmetellyt, että mitä on tapahtunut kun kuvat hävinneet eikä tekstiä tule! Mutta hyvä, että kävit heittämässä linkin niin osaa jatkossakin seurailla teidän touhuja :)

   Poista