perjantai 24. helmikuuta 2012

Tottelevaista agia

....ja tokoa, mut mennään siihen maanantain agiin vaikka ensin.
Eli eli. Koska minua hurjasti laiskotti ja oli muutenkin vähän pöttö sekaisin viikonlopun reissuista (olin siis Espoossa/Helsingissä/Keravalla, viikonloppuilemassa ja ristiäisissä. Jussi oli mukana ja Brandy äidin luona ylämyllyllä) hyppäsin Lauran kyytiin reeneihin maanantaina. Käytiin vähän matkaa käveleimässä ja sitten mentiin halliin. Brandyn sisääntulo oli yllättävän rauhallinen. Liekkö se johtui siitä, ettei siellä ollut kamalaa tungosta ja häppeninkiä. Kuitenkin. Suorintatietä sen isompia häsläyksiä vein Brandyn suoraan häkkiin. Levitin häkin päälle suojuksen, ettei penska näe sieltä mitään, ainoastaan kuulee. Hetken se siellä huuteli ja piti mielenosoitusta, muutama huomautus ja palkkaaminen hiljaaolosta kuitenkin auttoi. Sinne se kävi makaamaan hiljaisesti. Alku siis äärimmäisen hyvä!

Otin Brandyn häkistä kun kukaan muu ei harjoitellut, vein sen hihnassa "harjoituspaikalle" ja painkoitin ja laskin irti. Teimme seuraavanlaista harjoitusta;
Annoin Brandyn ihan reippaasti itse hakea putkeen (olisin tosin voinut antaa vieläkin enemmän itsenäisesti) ja sitten hyppy. Hienosti meni tämä! Huomasin kuitenkin, että Brandy esim. palkkaa itse itseään vielä juoksemalla palkan kanssa putkessa. Pitäisiköhän tämäkin karsia pois? Palkkaan siis pallolla (entinen _naru_pallo). Pari onnistunutta toistoa ja suuret palkat viimeisen suorituksen jälkeen ja sitten hihnaan ja takaisin häkkiin. Ja häkkiin vielä nameja perässä, niin ei jää häkistäkään niin tyhmä kuva pennun mieleen.

Tauon jälkeen vielä seuraavanlaista;
Huomasin nimittäin millä vauhdilla Brandy tuli tämän ensimmäisen esteen putken jälkeen. Se tuskin olisi kääntynyt putken jälkeiseltä esteeltä enää seuraavalle esteelle. Sen verran oli tuota vauhtia. Varsinkin kun se estehakuisuuskin on vielä haussa. Joten harjoiteltiin ihan vain näitä kahta estettä pienemmällä vauhdilla (= ilman putkea alussa). Hyvin meni ja pentu kuunteli, vaikka kaarros meinasikin mennä toisinaan vähän pitkäksi. Ei kuitenkaan ohittanut estettä. Näitä pari toistoa.

Sen jälkeen otin vielä yhden toiston tällaista missä haettiin kakkosesteen jälkeen vielä tuonne putkeen. Tosi hyvin haki melko itsenäisesti jo ensimmäisellä kerralla. Lopetettiin isoon palkkaan ja sitten taas häkkiin.

Tauon jälkeen käytiin harjoittelemassa estefocusta. Eli Brandy esteen taakse istumaan, palkka toiselle puolelle ja naksutin minulle käteen. Kun Brandy katsoo esteen taakse, naksautus ja vapautus palkalle. Brandy alkoi minusta jo hiukan hoksaamaan, että mitä haetaan, vaikka aika tiiviisti se minua toisinaan tuijjotti. Aika kuitenkin lyhentyi harjoituskertojen kasvaessa. Jotain edistystä siis! Sitten taas hurja palkkaus ja häkkiin!

Teimme myös keppiharjoittelua, joka sujui todella hyvin. Brandy melko hienosti haki jo erilaisista kulmista, vaikka aika monesti yritti alkaa kepittelemään väärältä puolelta. Kerran vain taisi mennä keppien ohi kokonaan. Muuten korjasi aina keppivälin oikeaksi, eikä lähtenyt tuohtuneena kokonaan pois tehtävästä. Kyllä se alkaa pikkuhiljaa tajuamaan tämänkin homman merkityksen. Matalalentoinen kauhominen taitaa olla Brandyn tyylinä.

Sitten vielä teimme keinuharjoittelua. Tämä on ilmeisesti takaperin ketjuttaen opettamista? Noora tietää, kun Noora käski näin opetella! Eli keinun yläpääty tuetaan alas, itse tuin siten, että siinä oli aivan minimaalinen likkumavara, hiukan se heilui, muttei mennyt alaspäin juuri ollenkaan, eikä pamahtanut. Ensin palkkasin ihan siitä, että se ylipäätänsä hyppää siihen keinun päälle. Sitten kun Brandy alkoi reippaasti sitä tekemään jo omintahdoin, niin alettiin harjoittelemaan on-offia. Ei ole meidän sohvatyynyharjoittelu ihan hukkaan mennyt. Aika läheisesti minun piti Brandy siihen vielä pysäyttää, mutta selkeästi ymmärsi mitä haetaan! Pysyi kuitenkin vahvasti siinä asennossa pitkään ja ns. häiriössä kunnes vapautin. Nyt vaan aletaan sitten puomilla (madalletulla) paremmin harjoittemaan tuota on-offia ihan vauhdinkin kanssa. Ja keinulla sitten enemmän sitä liikettä.
Lopuksi teimme vielä putkeen hakemista erilaisista kulmista. Tässä Brandy lähti rälläämään hallia (toisen koiran innoittamana) joten kiinni ja häkkiin. Jonkin aikaa häkissä ja sitten uusintayritys parilla onnistuneella toistolla, jonka jälkeen hurjat loppupalkat ja pillit pussiin, loppulenkille ja kotiin!

Ihan mahtavasti onnistuneet treenit! Häkillä siis jatkamme jatkossa. Onneksi sitä ei juuri kukaan muu halua edes käyttää, niin ei ole väliksi vaikka me se otetaankin joka kerta ;D
Kiitoksia vain vinkkaajalle! :)

Tokotiistai
Aiheena ohitukset ja kohtaamiset. Naapurin kyydillä lähdettiin treeneihin ja naapurihan niitä oli sitten myös vetämässä. Ei haittaa! Ihan aluksi tehtiin luoksepäästävyys.... noh.. Tätä pitää harjoitella, eh.. aika paljon. Taitaa enemmänkin meidän ongelmana olla se että pääseekö Brandy testaajan luokse. Tuo menisi kyllä kaikki moikkaamaan kroppa mutkalla ja häntä vispaten. Siinä ei kyllä käskyt hiveästi auta.. reeniä reeniä. Ensimmäisen kouluttajan kanssa meni kohtuullisen hyvin, ensin Brandy lähti, palautin sen paikoilleen, syötin nakkia ja kouluttaja katsoi sen läpi ts. silitteli. Hienosti meni loppu. Sitten kun taas naapurikouluttaja tuli tutkimaan, niin Brandy ei enää pöksyissä pysynyt juuri ollenkaan, lähti taas tervehtimään, ei meinannu palata paikalle ja siinäkin hötkysi siihen malliin että kääk. Meidän pitää oikeasti saada treeniä tähän....

Sitten otettiin vielä paikkamakuuta alkuunsa. Räne oli jonon "viimeisenä", eli toisella sivulla ei ollut koiraa. Brandyn vire oli hiukan korkeahko ja se tarkkaili aika paljon ympäristöä, joten kävelin aavistuksen enemmän kuin hihnanmitan päähän siitä. Ja hihna oli maassa, jotta kerkeän polkaista sen päälle, jos herra päättääkin ampua johonkin paikoiltaan. Palkkasin useasti ja vahvistin paikallaoloa. Palkkasin myös kun tulin sivulle, eikä se noussut. Nyt vaan pitäisi harjoitella sitä, että se nousee perusasentoon ensimmäisestä sivu -käskystä. Tällä hetkellä joudun antamaan kaksi, jotta se nousee. Reeniä myös tähän. 

Sitten otettiin ihan perus ohitus- ja kohtaamisharjoittelua, eli koira kulkee mukana eikä ns. saa välittää muista. Minä otin tämän seuruuharjoitteluna pääasiassa. Välillä en antanut seuruukäskyä ja silloin koira sai mennä ns. vähän löysemmin. Seuruukäskyssä taasen normi seuraamista. Vähän oli tällä kertaa vire löysempi. Vaikka silti tuntui edistävän. HMMM. No kuitenkin tosi monia hyviä suorituksiakin tuli. Oli sekalaisesti kävelyharjoittelua, ringissä pujottelua, väärin päin kulkemista, juoksemista yms. Kaikki meni tosi hyvin! Lisäksi otettiin riveissä lomittain ohittamista ja pysähtymistä keskilinjalla perusasentoon. Lisäksi muutaman kerran koira jätettiin keskilinjalle istumaan toisien koirien viereen. Tosi hienoa työtä penskalta.

Sitten harjoiteltiin nopeaa maahan menoa. Se on Brandyllä nyt muutenkin kohtuullisen vahvana. Mutta hyvä sitä on häiriössäkin treenailla. Eli ihan vain leikittämistä ja sitten nopeasti maahan ja nopeana palkkana meillä oli pallo! Toimiii! Ei mitään ongelmaa tässäkään.

Lopuksi sitten otettiin vielä luoksetulo. Ajattelin ottaa pitkän matkan, mutta että koiran ei tarvitse pysähtyä eteen, vaan tehdään ns. vauhtiluoksari. En ehkä halunnut olla turvallani siinä kaikken nähden... Koska, oikea-aikainen jarruttaminen ei ole ollut viimeaikoina Brandyn tähtilajeja.. Se siis myös harjoituksen alla. Mutta kokonaisuudessaan liike meni todella kivasti. Brandy kesti tosi hienosti paikallaan istuen kun kävelin pitkän matkan päähän ja pidin sitä paikoillaan vielä hetken. Omaan silmääni tulo oli hiukan hidas? Liekkö sitten johtunut liukkaasta alustasta vai ihan puhtaasti koiran hitaudesta..
Muiden vielä ottaessa luoksetuloa, me harjoiteltiin Brandyn kanssa vielä paikkamakuuta. Nyt menin jo pidemmän matkan päähän, mutta palkkasin paljon useammin.

Todella hyvät treenit oli! Kiitos Tiia! :)

Lisäksi käytiin myös Tiian, Onnin ja Pyryn kanssa torstaina lenkkeilemässä ja siitäpä tämänkin merkinnän kuvat!
Lisää kuvia/kaikki kuvar voit katsella täältä http://spookiness.pic.fi/kuvat/Omakoira/Pyry%2C+Onni%2C+Brandy+ja+Jussi/

4 kommenttia:

 1. http://www.youtube.com/watch?v=W1KXLbFkxzY&noredirect=1 Tossa olis kiva leikki opettaa sen keinun rämäyksen siedätykseen, suosittelen Bränelle! ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuinka nerokasta!! :D Me tehdään siitä peli, niin ei voi olla kauheeta >:)

   Poista
 2. Tyypillä on aika pitkä kieli! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä antaako se vielä entistä pidemmän vaikutelman, että oli juuri nuolaisemassa nenäänsä ja veti sitten kielen suuhunsa. Ei siis varsinaisesti tuossa rentona roikkunut. :D

   Poista