lauantai 18. huhtikuuta 2015

Paljon aksaa paksaa ja yks mölytoko

Noni, johan siitä kuukausi taas kerkesi vierähtääkkin. Ei vaan tunnu koskaan olevan sopivaa aikarakoa raapustella.

No mut nyt laitan sitten muutamat treenit ja niistä pienet koosteet raaspustettuna ja joistakin on myös videomateriaalia.

23.3 Ohjatut treenit
Ratapiirros seuraavanlainen

Meillä rata tyssäsi jo oikein tehokkaasti 1-2 esteille, kun koira ei olisi millään halunnut hakea tuota 2 sivuttaista hyppyä. Pakkovalssihan siihen tehtiin. Ensin koitettiin pakkovalssia ihan esteen vieressä, mutta koira rynnisti ohi, koska ei saanut tarpeeksi "tönäisyapua" esteelle. Otettiin stten vähän etäisyyttä esteeseen, että saan pakkovalssin yhteydessä otettua yhden "tönäisyaskeleen" esteeseen päin. Tämä vallan toimikin ja koira ylitti esteen. Vaan tarkoitus kun oli, että pakkovalssin suorittaisi esteestä kauempana, eli tuolla kolmosputken tuntumassa, niin kävi meille vähän hankalaksi, koska Brandy ei yksinkertaisesti osannut. Kotitreeniin meni tämä.
No sitten minä onnistuin kiirehtimällä ryssimään meidän A:n kontaktin. Koira otti älyttömän hienosti kontaktin, mutta otin sen palkkaamatta mukaan tuonne putkeen, joten arvata saattaa, että koira lähti seuraavilla kontaktisuorituksilla jo liikkeeseen mukaan, vaikkei lupaa siihen ole. Hinkattiin hetki tätä pysäytystä kuntoon, ettei siitä saa lähteä liikkeeseen mukaan.
Sitten olikin tämä 7-9 esteen hässäkkä, jossa minä olin auttamattomasti hyvin useasti myöhässä sekä omalla liikkumisellani pilasin koiran linjat. Tätä treenattiin.


Treenasin sitten tuota 1-2 asteen systeemiä itekseni vapaavuorolla ja oli kuin siinä ei mitään ongelmaa olisi koskaan ollutkaan. Sain ottaa ihan kunnolla etäisyyttä esteeseen ja Brandy teki niinkuin olisi aina tehnyt.

30.3 Ohjatut treenit

Näissä treeneissä treenattiin aika pitkälti tuota 1-5 hässäkkää, eikä taidettu sitä pötkössä kertaakaan ottaa, vaan lähinnä osissa. Sitten olikin kilpajuoksu 5- 6putki ja 7-8. Sai kyllä ihan oikeasti juosta, että nimeksikään kerkesi tuonne 7 esteelle ohjaamaan. Brandy tuli myös tosi hienosti itsenäisesti tuon 6 putken, vähän arvelin, että juokseeko ohi, kun en ole varsinaisesti sinne ohjaamassa, mutta ei juossut. Putkesta kepeille oli vähän vaikea juttu ja olin itse sataprosenttisen varma, että mun pitää keretä juoksemaan putken päätyy viemään koira paremmalle linjalle, mutta juttu toimi loppujen lopuksi paremmin niin, että jarruttelin koiraa ja annoin sen hakea itse kepeille ja seisoin kauempana.

6.4 Ohjatut treenit
2:lla en oikeen meinannut malttaa että koira tulee kunnolla käteen, joten olin liian nopsakka pakkovalssin aloituksessa ja koira hyppäsi esteen väärältä puolen. No kun osasin sitten loppujen lopuksi odottaa, niin valssi heti siihen perään ja koira kiertämään 3. Tässä sitten olisin kovasti halunnut tehdä sellaisen persjätön tyylisen ratkaisun, mutten onnistunut sitä puhtaasti tekemään ja koira aika ätäkkään lähti tuonne vieressä olevaan putkeen. Päätettiin kokeilla sitten sellaista, että ihan vedän koiran tuolta esteen yli vähän niiston tyyppisesti ja sitten siihen puolivalssi tms. ja sitten putkeen, että koira oli tavallaan koko ajan minulla hallussa. Sitten kovaa juoksua 4 putki 5 este ja A:n alla olevaan putkeen. Tämä oli sikäli hankala, että minun piti aika pitkälle viedä Brandy tuonne putkeen, koska A olisi ollut kiva. Sieltä sitten olisi pitänyt olevinaan jotenkin keretä tuonne 7 ja 8. En muista lopputulosta, että kerettiinkö edes :D
Koitettiin lopuksi sitten tuota irtoamisleijeröintipätkää, elikkä puomilta 19-21. Ainut mikä tuotti ongelmia oli tuon 19 poispäinkäännön kanssa. Brandy ei tajunnut sitä ei yhtään. Vaikka miten käänsi ja ohjasi ja palkka oli odottamassa, niin silti se ampui tuonne nurkkaa kohden yksi-kaksi sinnepäin toistoa taidettiin saada. Tätä harjoitteluun!
No enivei, otettiin sitten ihan "normiohjauksella tuo 19-21. Siinä ei ollut mitään ongelmaa. Koiraa ei voinut vähempää kiinnostaa, että lähdin aivan eri suuntaan ja jäin jälkeen se painoi oikein hienosti eteenpäin. Palkattiin se kylläkin jo tuohon 20 esteen jälkeen, mutta sen yhden toiston jälkeen tultiin siihen tulokseen, ettei se siinä välissä kyllä palkkaa tarvitse ja ampuu aivan varmasti myös sen 21 esteen ihan ongelmitta. Kokeiltiin sitten vielä tuota putkeen vetämistä, ei pikkuinen päti sitä ihan oikein tajunnut, mutta haki kuitenkin putken toisen (väärän) pään, josta kuitenkin palkattiin, koska haki putkeen joka tapauksessa.

11.4 Saija Mustosen agilityvalmennus

Rata oli varsin kiva. 1 este, 2 takaakierto 3 takaakierto ja siihen saksalainen ja A. Meillä tosin Saija sitten sanoi, ettet kyllä mitenkään tuohon ennätä tehdä saksalaista, että tee sylkkäri. Ja se toimikin vallan mainiosti. Sitten oli pitkä luukuttelupätkä A:lta, muuri, hyppy ja pituus ja siitä hiukan käätäen hakien kepeille. Vähän epäröin, että näinköhän Brandy hakee noin kovasta vauhdista kepeille, mutta se haki ne ihan älyttömän upeasti! Hieno Pätvä! Kepeille sitten palkkasin, koska tiesin, ettei kestä jos itse lähden etenemään kepeiltä seuraavalle esteelle. Seuraavalle esteelle tosiaan jarru ja valssi. Ja sauraavalle esteelle. Jossain vaiheessa annoin 10-11 esteen välissä niin jämäkän tässä käskyn (vahingossa) että Brandy teki ihan älyttömän hienon välistävedon jos se vain olisi siihen rataan kuulunut.

Sitten videoltakin nähtäen puomin jälkeen este, johon piti tehdä puolivalssi, että Brandy kääntyy, eikä lennä turvallensa, niinkuin ensimmäisessä toistossa. Sitten keinu, jossa ensimmäisellä toistolla lievähkö lentokeinu. Keinun jälkeen persjättö putkeen, este ja sitten ikäänkuin viistottaen hakien takaakierto (joskin makseilla tuli oikeastaan ilmaiseksi), itse tosi kävin varmuudeksi aina vähän tuuppaisemassa, sitten seuraava este, jonne vein koiran vähän liian pitkälle, josta en sitten kerennyt tarpeeksi hyvin niistoon, jolloin koiran reitti levisi aika herkästi. A, muuri ja siihen taas ajoissa kääntyminen ja jarrukäsky, että koira tietää, jotta käännytään. Kerran annoin turhan täpäkän jarrun ja kesken kovan vaudin A:lta muurille se kääntyi pois, eli jarru toimi älyttömän hyvin! Siitä taas keinu, valssi, este este, putkeen kierto ja niisto. Sitten seuraavalle esteelle piti linjata aika huolella, varsinkin kun Brandy ei vielä ole niin estehakuinen, muuten se tuli ohi.

Video koulutuksen loppupätkiltä. Ekaa pätkää ei muistettu videioida.


13.4 Ohjatut treenit
2 esteellä pakkovalssi, joka sujuikin varsin ongelmitta (onhan sitä treenattukkin....) sitten itse siirryin ripeästi esteen toiselle puolelle sillä aikaa kun koira oli putkessa. Niisto siihen sitten. Ongelmakohdat 5-6. En uskaltanut edetä riittävän edistävästi, enkä luottanut koiraa, että se tulee ja menee. Neloselta olisi pitänyt reippaasti lähteä jo vitoselle, mutta jostain syystä jäin odottelemaan koiraa hyvin useasti, jolloin olin jo kutosella myöhässä ja sain koiran niskaani. Jäin kyllä siinä kutosellakin varmistelemaan (ihan turhaan) että koira tulee siitä yli. Sitten seiskaputkeen. Sitten piti juosta nopsakasti. Oma suunnitelmani oli, että juoksen ripeästi pituuden taakse ja otan koiran sieltä vastaan. En ollut tarpeeksi rivakka. Kouluttaja sitten suositteli, että putken ja pituuden välistä juoksen, persjättö, koiran linjaus ja eteenpäin. Helpommin sanottu kun tehty. Brandy aika ohjuksena ampui putkesta ja sai kyllä olla ajoitukset aika kunnossa, että saatiin homma sujumaan. Vitosella olisi sitten pitänyt keretä olla linjaamassa, muttei mitään tsäänssejä. Joten yritys hyvä ottaa koira haltuun ja viedä putken oikeaan päähän. Vikalla toistolla videossa näkyy oikein hieno ampuminen väärään päähän.  Eka toisto maagisesti täydellinen, tokassa jarrutin tässätässä liikaa.

Video

Möllitoko 13.4
Sitten viimeisenä, muttei vähäisimpänä (tai sitten nimenomaan vähäisimpänä)... Meidän möllitoko, tai ehkä pikemminkin MÖLYtoko. Kyllä. Nimensä veroisesti. Koira piti ääntä IHAN koko kokeen ajan PAITSI paikkamakuussa oli ihan hiljaa. Tehtiin AVO-luokan suoritus. Enivei. Koira kävi ihan hillitömillä kierroksilla.
Paikkamakuuseen (8) valmistautuessa se piipitti ja kerkesin jo ajatella että mikähän piippausvieteri sen on sen makuun ajan ja pysyykö edes paikallansa. Mutta kun koiran käskin maahan se ei enää piipattanut yhtään. Itsehän tein paikkiksen tavallisesti, enkä piilopaikkiksena. Reilut kolme minuuttiahan se suorittaa tosi hyvää piilopaikkista yksin, mutta koskaan ei oltu häiriössä tehty, niin en viitsinyt sitten tähän saumaan sitä iskeä. Mutta älyttömän hieno tavallinen paikkamakuu oli, oli tosi täpäkkänä, ei juurikaan tuijjotellut muita ilmansuuntia, ei haistellut tms. Viimeisellä minuutilla jossain vaiheessa laski päänsä maahan, muttei mennyt lonkalleen ja tapitti edelleen tiiviisti minua.

Oltiin suoritusvuorossa toisina ja koiria oli yhteensä luokassa neljä tsipaletta. Kehään mentäessä piippasi taas.
Seuruussa (8) völähti liikkeelle lähtiessä. Kokeessa seuruu tuntui omaan makuun ihan hirveän laiskalta työskentelyltä ja tuntui, että koira on vain päiväkävelyllä, eikä sitä kiinnosta tuon taivaallista. Ei ollut normia täpäkkää Brandyseuruuta, mutta videolta katsoen, ei se kyllä päiväkävelyltäkään näytä. Perus hyvä seuruu, ei ihan Brandyä mutta kuitenkin. Seuruun loppupätkillä vissiin keräs kierroksia ja seurasi hetken normiBrandynä. Sitten tulikin seis ja siitä lähdettäessä alkoi haukkuminen, liekkö sitten tuli jo niin paljon kierroksia, ettei enää pääkoppa pystynyt pitää meluja mahassa.
Liikkeestä maahan (10) seuruu tuntui taas omiin näppeihin tosi tahmealta, mutta videolla ihan jees. Maastoutuminen erinomainen, vähän ehkä vino? Muuten oikein olen tyytyväinen.
Luoksari (7) en odottanut tältä ihan hirveästi, koska ei olla koemuodossa pitkääääääään aikaan tehty. Lumipalloleikein lähinnä lenkeillä treenattu. Otin käteen pallon, jolla ajattelin palkata jos tekee hyvän stopin, mutta kuten näkyy, ei stoppi ollut kovin hyvä. Hyvin kuitenkin laukkasi molemmat pätkät.
Liikkeestä seiso (10). Tässä seuraaminen oli mun makuun jo vähän reippaampaa, mutta mieleen hiipi hiljainen ajatus, että meinaakohan se sitten pysähtyä lainkaan. Hyvin pysähtyi, joskin itsellä oli kokeessa sellainen tuntuma että se liikkui perään. Eihän se liikkunut. Etujalkoja taisi yhden askeleen siirtää, mutta takaset ovat paikallaan. Mutta videolta katsoen, hyvin epävarma tuo jääminen. Haistelee ja ihmettelee.
Nouto (10). Ai hittovie miten hieno!!!! Vieraalla kapulalla vieläpä. Hallin kapula otettiin käyttöön, kun unohdin omani. Ei ole varmaan koskaan tehnyt noin hienoa noutoa. Olisin palkannut ruhtinaallisesti, mutta sitten tuossa edestä sivulle siirtyminen louskautus pilasi kaiken, enkä halunnut siitä sitten palkata. Pikkasen ehkä aavistuksen tuli liian likelle, kun seisoi osittain minun jalan päällä ja sitten toi perusasento hitusen vino, mut muuten..
Kaukot (10) oli upeet myöskin. Eka kerta kaukoja näin isossa häiriössä. Kotona ollaan kyllä sisällä tuolta etäisyydeltä avokaukoja tehtykkin.Ja mikä positiivisinta noissa kakeissa, niin ne oli suorat, koira ei lähtenyt vinoon kenottamaan, niinkun sillä on välillä kurjana tapana ollut. Palkkasin kaukojen jälkeen raksuilla. Joskin se sanoi piip jokaisella vaihdolla.
Hyppy (10) ei moitittavaa. Ehkä hitusen hidas istuminen, mut oon oikein tyytyväinen. Palkkasin raksuilla.
Kokonaisvaikutus 9 tätä oisivat minun puolesta saaneet ronskisti alemmas pisteyttää tuon mölyämisen takia.

AVO1 180p sij. 2/4Päälimmäisenä jäi negatiivisesti mieleen tuo ääntely. Nyt oli huisisti isompaa kun koskaan milloinkaan ennen, eikä ennen ole koskaan HAUKKUNUT. Mutta ei piippaaminenkaan ole koskaan ollut noin pahaa. Veikkaan, että kierrokset nousi ja kupista huljui vaan yli. Epäilen, että syynä on se, ettei olla juurikaan tehty häiriössä ja oltiin AGIhallissa. Tuon piippaamisen kun saisi pois. Joskin meille on muutama kouluttajakin sanonut, että piippaamista tuskin saa koskaan ihan kokonaan pois. Mutta tuo haukkuminen oli kyllä itsellekkin vähän ylläri. Piippaaminenhan me ollaan kentällä saatu oikeestaan kokonaan pois, hallissa tokoillessa sitä hiukan vielä esiintyy..
Teknisestihän koira suoritti kiitettävästi. Nyt treeniin hiljaisuus ja siirtymiset.

Video

Sitten vielä yleismaailmallisia asioita.

Brandy kävi mätsärissä 28.3 ja oli PUN3. Oydahan minun piti sinne alunperin viedä, mutta se kurja nulikka aloitti juoksut muutaman päivää ennen.


Brandyä muistettiin Pohjois-Karjalan Seurakoirat Ry:n toimesta vuosikokouksessa 29.3 muotovalionarvosta!

Lisäksi kävin muutama viikko takaperin laittamassa Oydan alustavasti valmiiksi tämän viikonlopun Outokummun näyttelyä varten. Tänään käyn sitä vielä Brandyn ja Jussin treenaamisen jälkeen laittamassa että on sitten vimpan päälle huomista varten. Tässä neiti kuitenkin pari viikkoa sitten. Hyvinhän se tuntu kaljuuntuvan tuon juoksun seurauksesta :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti